Hidrolik Aynalar
Bu aynalar torna tezgahlarında oldukça yaygın kullanılırlar. Mengenelere benzer şekilde iş parçalarını oldukça sıkı bir şekilde sabitler ve bu sayede parça üzerinde yapılacak talaşlı üretim işlemlerinde olanak sağlarlar. Hidrolik aynalar tezgaha yük taşıma ve dayanıklılık oranını oldukça yükseltirler. Bu aynalar sadece dairesel şekildeki geometrileri sıka bilme özelliğindedir. Aynaların sıkma ayakları en az 2 an fazla 4 olabilmektedir. Bu sıkma ayakları aynanın merkezine olan mesafeleri aynı uzaklıkta olmalıdırlar. Eğer ayna merkezine uzaklık aynı mesafede olmaz ise torna tezgahlarında bazı iş kazalarına sebep olurlar. Aynı şekilde sıkma pabuçlarında da hatalar olabilir. Bu hatalar iş parçasının üzerine gelecek olan sıkma pabuçlarında ki hatalardır.
Bu aynaların yapıları dıştan içe doğru; sıkma ayaklar, ön gövde, sıkma dişlisi, sıkma vidası, arka gövde ve montaj flanşı. Sıkma kolu yardımı ile sıkma vidasını döndürüp sıkma dişlisini ayna merkezi etrafında dönmesi sağlanır. Helisel kanal sıkma dişlisinin ön kısmında bulunur. Bu kanalda bulunan boşluklara sıkma ayaklarının arka kısmında kalan dişler tutulur. Sıkma dişlisinin hasar görmemesi için düzenli olarak temizliğinin yapılması gerekmektedir. Bilinmesi gereken bir diğer husus ise hidrolik ayna bakımı.
Ayna Bakımı
Hidrolik ayna cnc torna aynalarının bir çeşididir. Hidrolik yapısının kullanılma sebebi ise hidrolik sistemin endüstriyel ekipmanların hareketli kısımlarını güçlendirmesidir. Bu cnc ayna bakımı oldukça önemli olup düzenli bir şekilde kontroller yapılmalıdır. Her gün aynalara gres basılması gerekir ve kullanılan gresin içerisinde kauçuk bulunmamalı. Aynayla çalışırken talaş ve bor yağının içerisine kaçmasını önlemek için iç kapaklar takılmalıdır.
Parçalara gereksiz yere yüksek sıkma yapılmamalıdır. 15 bar sıkma ile yapılacak olan bir işi 30 bar da yapmaya çalışmak hidrolik silindirlerini yorar. 5 veya 6 ayda bir aynaların sökülmesi gerekir.
Diğer önemli nokta torna aynası bakımı demontajı ve montajıdır. Aynanın tezgah ile bağlantısını sağlayan cıvatalar sökülür. Ayna gövdesi silindir borusunun çevrilmesi ile gevşetilir. Son olarak ayna çıkarılır ve tezgahtan indirilir. Çıkarılan parçalar gerekli mazot sıvısına atılarak temizlenir. Aynanın iç parçaları dış parçalarından daha önemlidir. Her parça iyice temizlendikten sonra en son gövde temizliği hava ile yapılır.